#Alternatív#Indie

Szabó Balázs Bandája

2023-11-03
19:00
Nagyterem
A színfalak mögött új albumon dolgozó Szabó Balázs Bandája novembertől országos klubturnéra indul, amelynek első állomása a budapesti Dürer Kert. A népszerű zenekar most először lép fel a Dürer Nagytermében, a jól ismert, közönségkedvenc dalok mellett a készülő lemezbe is betekintést engednek a november 3-i koncerten.
Szabó Balázs dalszerző-énekes, multiinstrumentalista zenész, valamint bábszínész és mesemondó 2009-ben, a Suhancos zenekarból való távozása után valósította meg nagy álmát és alapította meg saját formációját, a Szabó Balázs Bandáját. Zenekarával mára állandó vendége a meghatározó fesztiváloknak, kluboknak, színház- és hangversenytermeknek.
Szabó Balázs hosszú utat járt be a nagyszínpadokig: előadói pályáját egyszálgitárosként kezdte, a koncertezés mellett utcaszínházasként tevékenykedett és hosszú évekig bábszínészként is dolgozott; a színházi világ mellett táncházakat is szervezett. Saját formációja, a Szabó Balázs Bandája az elmúlt években az ország egyik legnépszerűbb zenekarává érett, ráadásul úgy, hogy a magyar népzenéből táplálkozó, sanzonos világból, popos, rockos, funkos elemekkel és kamarazenei ízesítéssel egy teljesen egyedi, határbontó és műfajépítő megszólalással érte el mindezt.
A zenekar munkásságában a népzene mellett hangsúlyos a versmegzenésítések hagyománya, Pilinszky, Radnóti, Grecsó és mások műveinek megszólaltatásával. Csöndkabát című csendesebb, akusztikus irodalmi estjeivel a műfajban a Kaláka óta senki nem ért el olyan nagy közönségsikert, mint Szabó Balázs és bandája. A zenekar 2019-ben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját, a jubileumi évet egyebek mellett egy hangos sikerű Budapest Parkos koncerttel ünnepelték és telt házas koncertet adtak az Erkel Színházban.
A nagysikerű zenekari koncertek és albumok mellett Szabó Balázs az utóbbi években is azon volt, hogy minél több oldalát megmutassa. Táncszínházi darabban, több más színházi előadásban működött közre és volt, amelynek nemcsak zeneszerzője, de a rendezője is ő volt. Ilyen a Magyar Állami Népi Együttesnek írt darabja is, az Apám ablakából az ég című, amelynek premierjére a Nemzeti Színházban került sor, telt ház előtt.
A Szabó Balázs Bandája legutóbbi nagylemezei 2018-ban jelentek meg, a Rajtad felejtett szavaim az elmúlt években sikerre vitt határbontó és műfajépítő megszólalás világát bővítette még tovább, míg a Hasonlatok című Radnóti-átdolgozások koncertlemezen és koncertfilmen az Accord Quartet vonósnégyes működött közre. Élet elvitelre című 2015-ös albumuk „Az év alternatív albuma” kategóriában Fonogram-díjat kapott.
A zenekar felállása:
Acsády Soma – basszusgitár
Ferencz László – dob
Harangozó Sebestyén – gitár, vokál
Ölveti Mátyás – cselló, vokál
Szabó Balázs – ének, gitár, hegedű, kaval
Elérhető jegyek
Kedvezményes elővétel - 4500 FT
Elővétel - 5000 FT
A koncert napján - 6000 FT
Vásárlás

Hasonló események